بین الملل تابناک: دویست و بیستمین از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«کادری سیمسون» کمیسیونر اتحادیه اروپا گفت که مقامهای اتحادیه اروپا نگران تاثیرات بحران انرژی در اروپا همزمان با آغاز فصل سرما در این قاره هستند.
وی که در جمع خبرنگاران و پس از نشست فوقالعاده وزیران انرژی اتحادیه اروپا صحبت میکرد، افزود: «وزرای انرژی اروپا همانند من نگران هستند که فصل زمستان آسانی در پیش نداریم و زمستان بعدی نیز سختتر خواهد بود».
نشست وزیران انرژی اتحادیه اروپا با هدف آماده کردن بستهای از کمکها به خانوارها و کسبوکارهای اروپایی در میانه بحران انرژی در این قاره برگزار شده است.
پیش از این نیز سخنگوی کمیسیون انرژی اروپا گفته بود که این قاره واردات گاز مایع از آمریکا و تعدادی از کشورهای خاورمیانه را آغاز کرده است.
وی که با شبکه الجزیره مصاحبه میکرد، گفت: «نروژ در حال حاضر بزرگترین تامین کننده گاز اروپا به شمار میآید».
این مقام اروپایی اضافه کرد: «وابستگی به نفت روسیه را تا ماه دسامبر آینده تا 90 درصد کاهش خواهیم داد».
وی تاکید کرد که کشورهای اتحادیه اروپا به دنبال منابع انرژی جایگزین بوده تا از وابستگی به گاز روسیه رها شوند».
سخنگوی کمیسیون انرژی اروپا گفت: «زمستان سختی را در اروپا به خصوص با افزایش قیمت حاملهای انرژی انتظار داریم».
از سوی دیگر «ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان روز سهشنبه از اتحادیه اروپا خواست پیش ازآنکه خیلی دیر شود درباره تحریمهای اعمال شده علیه روسیه با واشنگتن رایزنی شود.
وی تاکید کرد که در پی تحریمهای اعمال شده علیه روسیه، ساکنان اتحادیه اروپا فقیرتر شدهاند.
نخست وزیر مجارستان گفت: «شرکتهای اروپایی در سایه تحریمهای اعمال شده نمیتواند بهای (بالای) حاملهای انرژی را تحمل کند. همه ما منتظر پاسخ هستیم. همه اروپا منتظر پاسخی از بروکسل درباره مدت زمانی که این روند ادامه خواهد یافت، هستند. زمان آن فرا رسیده که پیش از آنکه خیلی دیر شود با صراحت در این باره با دوستان آمریکاییمان صحبت کنیم».
وی تاکید کرد که به دلیل تحریمها علیه روسیه، ساکنان اروپا فقیرتر شده و استفاده از این سلاح تاثیر معکوس داشته است.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز شنبه به اتهام زنی علیه رئیس جمهور روسیه پرداخت.
وی در سخنانی گفت: «پوتین پایان دادن به جنگ در اوکراین را غیرممکن کرده و تهدیدهای او را باید جدی گرفت».
از سوی دیگر «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در مصاحبهای «تشدید اتمی» را محکوم کرد و گفت گرچه شاهد چیزی که نشان بدهد ولادیمیر پوتین تصمیم به استفاده از سلاح اتمی در جنگ جاری در اوکراین گرفته، نبوده، اما در نهایت انتخاب با اوست.
او در مصاحبه با فرید زکریا مجری شبکه سیانان که قرار است نسخه کامل آن یکشنبه (دوم سپتامبر) پخش بشود، گفت: واضح بگویم، فردی که تصمیمگیری میکند، منظورم این است که یک نفر است. هیچ کنترلی روی آقای پوتین وجود ندارد. درست مثل تصمیم غیرمسئولانه او در حمله به اوکراین. میدانید، او میتواند تصمیم دیگری بگیرد. اما الان چیزی نمیبینم که من را به این باور برساند که او چنین تصمیمی گرفته است.
این شبکه آمریکایی پیشتر هم به نقل از مقامهای این کشور گزارش داده بود که ایالات متحده در چند ماه گذشته به طور خصوص به روسیه این پیام را منتقل کرده که اگر مسکو تصمیم به استفاده از تسلیحات اتمی در جنگ اوکراین بگیرد، این اقدام پیامدهایی خواهد داشت.
رئیس جمهور ترکیه روز شنبه هشدار داد که درخواست عضویت سوئد و فنلاند در ناتو را تا زمانی که این دو کشور به وعدههای خود به آنکارا عمل نکنند، تایید نخواهد کرد.
به نوشته وبگاه «احوال»، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در سخنرانی در پارلمان این کشور گفت: «تا زمانیکه وعدههای داده شده به ترکیه محقق نشود، موضع اصولی خود را حفظ خواهیم کرد.»
بر اساس این گزارش، ترکیه هنوز عضویت سوئد و فنلاند به ناتو را تایید نکرده زیرا این کشور نسبت به رویکرد کشورهای شمال اروپا نسبت به آنچه که «تروریستی» میداند، ابراز نگرانی کرده است.
اردوغان گفت: «ما به دقت دنبال میکنیم که آیا وعدههای سوئد و فنلاند محقق میشود یا خیر و البته تصمیم نهایی با پارلمان ترکیه خواهد بود.»
در مجموع ۲۸ عضو از ۳۰ عضو ائتلاف ناتو عضویت فنلاند و سوئد را تایید کردهاند و تنها مجارستان و ترکیه نتوانستند پیشنهادهای عضویت را برای تصویب به پارلمانهای خود ارسال کنند.
سوئد روز جمعه در اقدامی جهت جلب رضایت ترکیه اعلام کرد که تحریم تسلیحاتی خود را علیه ترکیه لغو خواهد کرد.
پیش از این، «مولود چاووشاوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه با هشدار درباره جلوگیری از عضویت فنلاند و سوئد در ناتو درصورت عمل نکردن به یادداشت سهجانبه با ترکیه، گفته بود: «فنلاند و سوئد نیاز به اصلاح قوانین خود دارند و بازگرداندن تروریستها کافی نیست.»
وزارت دفاع روسیه روز شنبه طی بیانیهای اعلام کرد که نیروهای روسیه و نظامیان منطقه دونباس از مواضع دفاعی خو در شهر لیمان عقب نشینی کردهاند و این اقدام در پی حملات گسترده ارتش اوکراین و برای جلوگیری از محاصره شدن نیروهای روسیه اتخاذ شده است.
پیش از این نیز «دنیس پوشیلین» رئیس منطقه دونتسک، اوضاع در این منطقه را هشدار دهنده توصیف کرده و گفته بود که نیمی از این شهر در محاصره نیروهای اوکراینی قرار دارند.
در بیانیه ارتش روسیه آمده است: «در پی تهدید محاصره، نیروهای متحد از شهر "کرازنی لیمان" عقب نشینی کرده و در مواضع بهتر مستقر شدهاند».
در این بیانیه اشاره شده است که نیروهای ارتش اوکراین در این حمله 200 نظامی، پنج تانک و پنج خودروی نظامی را از دست دادند.
پیش از این کاخ سفید اعلام کرده بود که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا لایحه اعتباری جدیدی را به امضا رسانده است که براساس آن تا 16 دسامبر 12.4 میلیارد دلار کمک مالی اضافی در حمایت از اوکراین اختصاص داده خواهد شد.
این ابتکار پیش از این توسط کنگره آمریکا مورد تصویب قرار گرفته بود. بایدن روز جمعه 30 سپتامبر «قانون تخصیص مستمر و تکمیلی اعتبارات اوکراین 2023» که بودجه سال آینده آژانسهای فدرال برای ادامه پروژهها و فعالیتهای مربوط به پاسخ دولت فدرال به شرایط در اوکراین را تامین میکند، امضا کرد.
این اقدام آمریکا درحالی صورت گرفته که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز جمعه رسما الحاق چند منطقه در جنوب و شرق اوکراین به خاک روسیه را رسما امضا کرد.
وزارت خارجه ترکیه امروز شنبه در بیانیه ای نوشت: ترکیه نمی تواند تصمیم جمهوری های دونتسک و لوهانسک و مناطق زاپاروژیا و خرسون برای الحاق به روسیه را به رسمیت بشناسد و این تصمیم نقض اصول نهادینه شده حقوق بین الملل است.
خبرگزاری تاس نوشت، در بیانیه وزارت خارجه ترکیه آمده است: ترکیه «الحاق کریمه به روسیه را در همه پرسی غیرقانونی سال ۲۰۱۴ به رسمیت نشناخت و در هر مناسبتی بر حمایت قوی خود از تمامیت ارضی، استقلال و حاکمیت اوکراین تاکید دارد. مطابق با این موضع اتخاذ شده در سال ۲۰۱۴، ما تصمیم روسیه برای الحاق مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوروژیای اوکراین را رد می کنیم».
این بیانیه می افزاید: این تصمیم که به منزله نقض فاحش اصول تثبیت شده حقوق بین الملل است، قابل قبول نیست. ما بر حمایت خود برای پایان دادن به این جنگ که بر شدت آن افزوده شده است، از طریق دستیابی به یک راه حل صلح آمیز بر پایه مذاکرات حمایت می کنیم.
دولت بایدن دور جدیدی از تحریمها را در واکنش به الحاق چهار قلمرو اوکراین به روسیه اعلام کرد که مقامات دولتی و نظامی و اعضای خانواده آنها را هدف قرار میدهد.
به گزارش وبسایت هیل، وزارتخانههای خزانهداری، تجارت و خارجه آمریکا هر کدام به صورت جداگانه با انتشار اطلاعیههایی تحریمهایی را علیه تصمیمگیرندگان در مسکو، متحدان ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه و نهادهایی که از تشکیلات نظامی – صنعتی در روسیه حمایت میکنند، اعلام کردند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای گفت: ایالات متحده به صراحت تلاشهای متقلبانه روسیه برای تغییر مرزهای به رسمیت شناختهشده بینالمللی اوکراین از جمله با برگزاری "رفراندمهای" ساختگی در مناطق لوهانسک، دونتسک، خرسون و زاپوریژیا اوکراین را رد میکند. این نقض آشکار قوانین بینالمللی و منشور ملل متحد است.
بلینکن گفت، این تحریمها هشداری آشکار از سوی ایالات متحده و متحدانش در گروه هفت است که "هزینههایی برای هر فرد، نهاد یا کشوری که در نتیجه تلاشهای غیرقانونی روسیه برای تغییر وضعیت سرزمینی اوکراین، از روسیه حمایت سیاسی یا اقتصادی میکند، در کار خواهد بود."
در همین رابطه وزارت خزانهداری آمریکا خانم الویرا نابیولینا، رئیس بانک مرکزی روسیه و مشاور سابق پوتین را تحریم کرد. این وزارتخانه همچنین بیش از ۱۰۰ نماینده دومای روسیه را در فهرست تحریمهای خود قرار داد. وزارت خزانهداری و وزارت خارجه آمریکا همچنین بستگان اعضای شورای امنیت ملی روسیه از جمله همسر و فرزندان میخائیل میشوستین، نخستوزیر روسیه و سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه را تحریم میکنند.
وزارت امور خارجه آمریکا همچنین محدودیتهای ویزا را علیه اوچور-سوگه مونگوش، یک سرباز روس که متهم به شکنجه جنسی یک اسیر جنگی اوکراینی است، اعمال میکند. این تحریمها همچنین صدها فرد دیگر از جمله اعضای ارتش روسیه و مقامات نظامی بلاروس را هدف قرار میدهند.
همچنین وزارت تجارت آمریکا نام ۵۷ نهاد را به فهرست تحریمهای خود میافزاید تا دسترسی روسیه به فناوریهای کلیدی و دیگر اقلامی که به تلاشهای جنگی آن دامن میزند، محدود کند.
شرکت دولتی "انرژو اتم" اوکراین امروز (شنبه) از دستگیر شدن مدیر کل نیروگاه هستهای زاپوریژیا توسط نیروهای روسیه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، شرکت "انرژواتم" اوکراین وابسته به دولت این کشور که شرکت مسئول مدیریت نیروگاه هستهای زاپوریژیا است امروز شنبه اعلام داشت، نیروهای گشتی روسیه، ایهور موراشوف، مدیر کل نیروگاه هستهای زاپوریژیا را که در کنترل روسیه قرار دارد، دستگیر کردهاند.
این شرکت در بیانیهای اعلام داشت، ایهور موراشوف روز جمعه حدود ساعت چهار عصر به وقت محلی در مسیر بازگشتش از بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا به شهر "انرهودار" دستگیر شده است.
این شرکت اظهار کرد: او را از خودرویش بیرون کشیدهاند و چشمانش را بسته و با خودرو به مکانی نامشخص بردند.
تهدید مستقیم پوتین از سوی بایدن
بایدن روز جمعه مستقیماً همتای روسی خود، ولادیمیر پوتین، را مورد خطاب قرار داد و به او گفت شک نکند که واشنگتن و ناتو آماده دفاع از هر وجب از خاک ناتو هستند.
به گزارش خبرگزاری راشا تودی، اظهارات جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در پاسخ به سخنرانی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در اوایل روز جمعه قبل از امضای معاهدههایی بود که راه را برای پیوستن چهار منطقه اوکراین به روسیه هموار میکند؛ اقدامی که ایالات متحده و متحدانش آن را به شدت محکوم کردند.
بایدن بدون اشاره به اینکه خطاب سخنانش کدام بخش از سخنرانی پوتین است، گفت: آمریکا در کنار متحدان خود در ناتو کاملا آماده است تا از هر اینچ خاک ناتو دفاع کند. آقای پوتین، حرف من را اشتباه متوجه نشوید. هر اینچ.
پوتین در سخنرانی خود، ایالات متحده را بابت استفاده از سلاحهای هستهای علیه ژاپن در سال ۱۹۴۵ سرزنش کرد.
رئیسجمهوری آمریکا در سخنرانی خود در کاخ سفید تاکید کرد که "کلمات و تهدیدهای بیملاحظه" پوتین، آمریکا و متحدانش را مرعوب نمیکند. بایدن گفت: اقدامات پوتین نشانهای از این است که او در حال تقلا کردن است.
اشاره او به برگزاری همهپرسیای بود که منجر به آغاز روند رسمی الحاق جمهوریهای خودخوانده دونتسک و لوهانسک و همچنین مناطق خرسون و زاپوریژیا شد.
بایدن با بیان اینکه پوتین "نمیتواند قلمرو همسایهاش را تصرف کند و قسر در برود" گفت: ایالات متحده هرگز این را به رسمیت نمی شناسد. به صراحت بگویم که جهان هم آن را به رسمیت نخواهد شناخت.
بیانیه رئیس جمهوری آمریکا نشاندهنده دور دیگری از هشدارهای متقابل بین روسیه و غرب است. طی روزهای گذشته، رئیسجمهوری روسیه گفت که کشورش اکنون در حال مبارزه با "کل ماشین نظامی غرب" است و تاکید کرد که در صورت نیاز مسکو "مطمئناً از تمام سیستمهای تسلیحاتی موجود استفاده خواهد کرد تا از تمامیت ارضی و مردم خود محافظت کند."
مسکو همچنین تصریح کرد که به محض اینکه مناطق اوکراینی مذکور بخشی از روسیه شوند، حملات نظامی کییف به آنها را به عنوان "اقدامات تجاوزکارانه علیه فدراسیون روسیه" در نظر خواهد گرفت.
انتقاد روسیه از دبیر کل سازمان ملل
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: اظهارات آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل مبنی بر اینکه نتایج همه پرسی مناطق جدید وجه قانونی نخواهد داشت، بیش از حد اختیارات است.
به گزارش اسپوتنیک، زاخارووا گفت: در این مورد (الحاق مناطق جدید به روسیه) گوترش ظاهرا نه تنها از اختیارات خود فراتر رفت، بلکه در واقع با غرب همسو شد و بار دیگر در تفسیر وقایع رخ داده به رویکردی گزینشی متوسل شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در ادامه افزود: حمله مستقیم دبیرکل سازمان ملل به حق اساسی مردم مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوریژیای برای تعیین سرنوشت، نمونه دیگری از ریاکاری و استانداردهای دوگانه آشکار است.
زاخارووا همچنین گفت: ما این واقعیت را غیرقابل قبول می دانیم که دبیرکل سازمان ملل به ابزاری برای تبلیغات و فشار بر کشورهای عضو تبدیل شده است در حالی که وی باید براساس منشور سازمان ملل متحد به عنوان نماینده کل اعضا باشد.
سخنان سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در حالی بیان می شود که گوترش دبیرکل سازمان ملل پیش از این در بیانیه ای در مورد همه پرسی انجام شده در مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوریژیای اعلام کرد که هر تصمیمی برای پیوستن به آنها بی اثر خواهد بود و مستحق محکومیت است.
به گفته دبیرکل سازمان ملل، این همه پرسی را نمی توان بیان واقعی اراده مردم نامید.
درخواست اوکراین برای عضویت فوری در ناتو
ولادیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین گفت که پس از آن که روسیه به طور رسمی الحاق چهار منطقه را اعلام کرد ، کی یف خواستار تسریع در روند عضویت در سازمان ناتو است.
به گزارش ، زلنسکی در ویدئویی که جمعه شب در شبکه های اجتماعی منتشر کرد، گفت: ما قبلاً سازگاری خود را با استانداردهای اتحاد (ناتو) ثابت کرده ایم.
وی در ادامه افزود: ما با امضای درخواست اوکراین برای پیوستن سریع به ناتو، گامی قاطع برمی داریم.
رئیس جمهور اوکراین همچنین خاطر نشان کرد که کی یف تا زمانی که ولادیمیر پوتین در قدرت باشد با روسیه ای که در 24 فوریه (5 اسفند سال گذشته) نیروهای خود را به اوکراین فرستاد مذاکره نخواهد کرد.
به گفته زلنسکی، تا زمانی که پوتین رئیس جمهور روسیه است اوکراین هیچ مذاکره ای با روسیه انجام نخواهد داد، ما با رئیس جمهور جدید مذاکره خواهیم کرد.
اظهارات وی پس از آن بیان شد که پوتین معاهداتی را برای الحاق چهار منطقه اوکراینی تحت اشغال مسکو (دونتسک، خرسون، لوگانسک و زاپوریژژیا) در مراسمی باشکوه در کرملین امضا کرد.
رهبران مناطق الحاق شده اوکراین به روسیه مدعی شدند که این مناطق در همه پرسی های انجام شده به عضویت در روسیه رای مثبت دادند.
ناتو: وارد درگیری مستقیم با روسیه نخواهیم شد
«ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو شامگاه جمعه گفت هر کشور دموکراتیک در اروپا حق درخواست برای عضویت در ناتو را دارد.
وی در ادامه سخنانش گفت: «از حق اوکراین برای انتخاب مسیر خود و پیوستن به ائتلافهای امنیتی که خواهان پیوستن به آن بوده، حمایت میکنیم».
دبیر کل ناتو اضافه کرد: «رئیس جمهور روسیه را فرا میخوانیم که به جنگ در اوکراین پایان دهد و اگر روسیه جنگ را متوقف کند، اوکراین نیز اقدام مشابهی انجام خواهد داد».
استولتنبرگ گفت: «هرگز وارد درگیری مستقیم با روسیه نخواهیم شد و ما طرف درگیری در این جنگ نخواهیم بود».
وی افزود: «پس از لفاظیهای نابخردانه روسیه، شاهد الحاق سرزمینهای اوکراین هستیم که اقدامی خطرناک به شمار میآید».
دبیر کل ناتو اضافه کرد: «به نفع ما و نفع اوکراین است که در برابر گامهای روسیه متحد باشیم».
استولتنبرگ گفت: «تهدید مسکو درباره به کارگیری تسلیحات هستهای، باجخواهی از جامعه بینالمللی بوده و روسیه باید بداند که هیچ برندهای در تشدید تنش هستهای وجود ندارد».
وی تاکید کرد: «تمرکز اصلی کنونی ما، ارائه حمایت فوری به اوکراین برای دفاع از خود در برابر حمله روسیه است».
دبیر کل ناتو گفت: «در اوکراین با جنگی طولانی مدت و خطرناک مواجه بوده و از کییف حمایت کردهایم تا جنگ برای ما هزینه زیادی به همراه نداشته باشد».
استولتنبرگ اضافه کرد: «ناتو بخشی از جنگ روسیه با اوکراین نبوده و نقش این ائتلاف در حمایت از حق حاکمیت اوکراین است».